Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Kilometerheffing is verkapte belasting: “Neen is neen”

Kilometerheffing is verkapte belasting: “Neen is neen”
Provinciaal @ Vlaams Belang

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het voornemen van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om rekeningrijden te herintroduceren. Peeters wil namelijk deze extra belasting op tafel leggen bij de Vlaamse Ministerraad. “Het rekeningrijden is afgevoerd door de vorige regering - die exact dezelfde samenstelling hadden - uit schrik van de kiezer en door onze succesvolle oppositie. En nu de verkiezingen even achter de rug zijn willen deze partijen deze verkapte belastingverhoging herinvoeren? We hebben oud-mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vorige beleidsplan klein gekregen, we gaan Peeters’ uitdaging dus zeker niet uit de weg. No pasarán!”

Peeters wil koste wat kost rekeningrijden invoeren - dat is een systeem die automobilisten extra laat betalen voor het gebruik van hun wagen en dit meer naar gelang de drukte op de baan en het uur. “We hebben een aantal voorstellen en één daarvan is een ‘slimme’, gebiedsdekkende kilometerheffing voor heel het land”, klonk het bij VTM uit de mond van Peeters.

“Als Open Vld hiermee doorzet, mogen ze afscheid nemen van hun laatste kiezers”

“Er moet toch precies iets zitten in het water van de Vlaamse regering”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang), “De Vlaming moet aan de pomp de hoogste brandstofprijs in jaren betalen - hetgeen mede door het cliquetsysteem vooral door taksen komt - en nu wil men de uitgeperste automobilist nog meer pesten en uitpersen? Met deze astronomisch hoge brandstofprijzen heb je al rekeningrijden: wie meer rijdt, krijgt een gepeperde rekening in het tankstation. Deze asociale maatregel zal bovendien vooral meer gewone burgers treffen: een pendelende arbeider in een ploegensysteem bijvoorbeeld kiest zijn uren niet. Maar voor de belastinggeile Open Vld is veel taksen nooit genoeg.”

“In ieder geval weten de overgebleven Open Vld-kiezers klaar en duidelijk waar de Vlaamse liberalen echt voor staan”, vervolgt Claes. “Belastingen en meer belastingen. Wij gaan geen millimeter mee in deze fiscaal criminele plannen. De Vlaming wordt uitgeperst als een citroen, op alle vlakken. De fiscale druk op wagenbezit en -gebruik is hier al de hoogste van heel Europa en nu wil deze Vlaamse regering van CD&V, Open Vld en N-VA opnieuw kilometerheffingen invoeren? Niet met ons. En als ze volharden met dit rekeningrijden, zal het ook zonder hun resterende kiezers zijn.”